Ciasteczka Pieguski

Kto nie lubi ciasteczek, niech ich nie je. Będzie więcej dla mnie.          
                                                                                                                                                                                       
Wiem, że na oko to przysłowiowy chłop w szpitalu umarł, ale czasem właśnie w ten sposób coś piekę. Sprawdzam kilka przepisów, a potem i tak robię po swojemu. Ostatnio właśnie tą metodą zrobiłam pieguski. Przepis oczywiście zapisałam i teraz dzielę się nim z Wami.

Składniki:

- 100 gram masła

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 0,5 szklanki mleka

- jajko

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 tabliczki czekolady (gorzkiej i/lub mlecznej)
- szklanka orzechów (włoskich i/lub laskowych i/lub ziemnych)

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier, mleko i jajko miksujemy na jednolitą masę. Orzechy (u mnie przeważały włoskie) siekamy lub mielimy w zależności od tego, czy chcemy,aby były bardziej wyczuwalne. Czekoladę kroimy na drobniejsze kawałki. Do masy wsypujemy orzechy i czekoladę, a całość mieszamy łyżką. Na blaszce z papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto. Pieczemy przez 25-30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. A potem zajadamy się ciastkami.

Smacznego!